Bilen startar inte och klickande ljud hörs

Bilen startar inte.

En situation som de flesta bilägare garanterat vill undvika att hamna i, är att man en dag hoppar in i bilen, lätt stressad över att hinna med vardagens bestyr, vrider om nyckel eller trycker på start, och det enda som händer är att bilen bara ger ifrån sig ett klickande ljud.

Men vad är detta och vad gör man om det inträffar?

Problemet kan egentligen bero på flera olika anledningar. Många gånger är det batterirelaterat, men kan också i vissa fall även bero på en trasig startmotor, generator osv.

Bilbatteriet – Ett dåligt eller slut batteri kan inte ge ifrån sig tillräckligt mycket kraft för att köra igång bilens startmotor.

Batterikabel – En lös batterikabel kan förhindra flödet från batteriet till startmotorn.

Batteriterminal – en korroderad plus/minus klämma kan förhindra elektrisk överföring från bilbatteriet. Det kan även bero på trasig säkring.

Generator – En trasig generator kan göra så att bilbatteriet inte laddas upp som det skall när bilen körs.

Startmotor – Om endast ett trögt klick hörs när bilen försöker starta kan det vara problem med startmotorn, säkring eller startmotorns solinoid.

Något av ovanstående problem kan göra så att startmotorn inte får rätt mängd kraft som behövs för att starta bilen, och på grund av att startmotorn slås på och av så uppstår ett klickande ljud.

Vad kan man göra om detta uppstår?

Många gånger så misstänker folk att det är batteriet bara som behöver bytas, men som vi nämner ovan så kan felet uppstå av flera olika anledningar. Så istället för att köpa och byta till ett nytt batteri är det viktigt att ta reda på vad problemet beror på.

Ta därför hjälp av någon erfaren som kan felsöka både med hjälp av startkablar, multimeter, kontrollera generator och startmotor om så behövs.

Vad kostar de olika problemen att åtgärda?

Bilbatteriet – Kostnaden för att byta ett bilbatteri varierar ganska mycket beroende på vilken bil du har, vilket batteri du väljer (Det finns billigare och dyrare varianter) kostnaden kan variera mellan ca 800 kr 4000 kr

bilen startar inte

Generator – Även här spelar många olika parametrar in så som bilmärke modell och årtal, att byta generator är dock ett betydligt dyrare ingrepp och kan kosta allt ifrån 4 000 kr – 10 000 kr

Startmotor – Att byta bilens startmotor är även det ett ingrepp som beror helt på bilmärke, modell och år, själva startmotorn kan kosta allt ifrån 500 kr – 4 000 kr och beroende på komplexiteten i bilen så kan arbetskostnaden hamna på allt emellan 1 000 kr – 10 000kr Vilket innebär att hela bytet kan kosta alltifrån 1500 kr och enda upp till 14 000 kr.

Men vad gör man då om man står där och bilen inte går att starta?

Antingen så får man ringa bärgare som tar bilen till närmaste verkstad för att felsöka och åtgärda problemet. Man kan också fråga någon som kan bogsera bilen. Ett annat alternativ är att man bokar en servicetekniker som kommer ut på plats och felsöker, diagnostiserar och åtgärdar direkt på plats.

Recommended Posts

10% Rabatt

Anslut dig till vårt nyhetsbrev för att få 10% rabatt på din bokning. 

Boka service hem