Byta bromsar

Det finns få saker som är så viktiga på en bil som bromsarna. Att snabbt kunna få stopp på bilen kan vara skillnaden på liv och död. Därför kommer här lite tips och råd som kan vara bra att ha med sig när det kommer till att se över eller byta bromsar

Bromsar består i korthet av en bromsskiva, samt ett bromsbelägg som trycks mot bromsarna när du trycker ner bromspedalen, vilket gör att bilen saktar ned. När detta inte fungerar som det ska kan du känna vibrationer i ratten eller sätet vid inbromsning.

När du trycker på bromsen och det upplevs som att bromsverkan inte är lika bra eller tar ojämnt, kan det vara dags att se över anordningen. Det är inte säkert att något behöver bytas. Ibland kan det komma in fukt, vatten och snö mellan beläggen och bromsskivorna vilket gör att bromsförmågan minskar eller att det uppstår obalans.

Ibland kan detta försvinna genom att bromsa hårt några gånger. Se till att göra detta på en plats där inga bilar ligger bakom. Ligger is eller snö mellan beläggen och skivorna kan det räcka med att bilen värms upp i ett garage.

Hur ofta behöver man byta bromsar?

Om man pratar bromsbelägg: så brukar dessa behöva bytas var 2000-2500 mil. Billigare belägg av sämre kvalité kan behöva bytas tidigare.

Märker att ratten skakar vid inbromsning kan det betyda att bromskivorna fram har blivit skeva. Det är då läge att byta.

Kan man byta en bromsskiva?

Nej, man byter alltid bromsskivor parvis per axel. Det vill säga höger och vänster skiva fram tillsammans eller höger och vänster bak tillsammans. På så sätt får man en jämn bromsverkan så att inte bilen avviker från körriktningen vid en inbromsning.

När man byter bromsskivor skall man också byta bromsbelägg. Man bör även undvika att göra kraftiga inbromsningar under de första 20 milen.

Misstänker du att det är dags att byta bromsar? Tveka inte att kontakta oss för ett ett smidigt bromsbyte på en plats som passar dig.

Om du däremot bestämmer dig för att byta bromsar själv så kommer här en väldigt bra video som förklarar hur ett bromsbyte går till.

Kör försiktigt!

Recommended Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10% Rabatt

Anslut dig till vårt nyhetsbrev för att få 10% rabatt på din bokning. 

Boka service hem