Köpa begagnad bil

Att köpa en begagnad bil kan vara en riktigt bra affär, men det kan också resultera i höga kostnader om man inte vet vad man skall titta efter. Vi har sammanställt en lista på punkter som är bra att gå igenom vid ett begagnatköp av privatperson.

1. Har bilen några skulder kopplade till sig?

Innan du åker och tittar på bilen behöver du kontrollera så att bilen inte är skuldbelastad. Logga in på Transportstyrelsens hemsida med bankID. Med hjälp av bilens registreringsnummer får du fram dess tillverkningsår, information om när den senast besiktigats och eventuella skulder.‍

2. Kontrollera ägare av bilen

Det är alltid bra att kolla upp om det verkligen är personen som utger sig för att vara bilens ägare som faktiskt äger bilen, Detta kan man enkelt kolla upp redan innan på “Vem äger bilen” hos transportstyrelsen.

3. Provkör bilen först!

Innan du bestämmer dig för att köpa en begagnad bil så är det viktigt att du provkör den, Hur känns bilen när du svänger? kluckar det när du kör över vägbulor? hör du några missljud från motor? Om du inte själv vet vad du skall lyssna efter kan det vara en god idé att ta med en vän eller bekant som är duktig på bilar.

(Bäst är om bilen inte varit körd när du tittar på den. Bilar kan ha missljud som kan försvinna när bilen är varmkörd)

Bra punkter att gå igenom vid bilköp

  • Titta på avgaserna. Helst ska du inte se någon rök, men att det ryker lite en kall dag är normalt. Blå rök vid start skvallrar om problem med motorn.
  • Det är bra att kolla bilens alla funktioner: lås, stolsvärme, elhissar, fläktens hastigheter samt kyla/värme, taklucka, farthållare och liknande. Testa även vindrutetorkare och spolning fram och bak. Detta är inget som testas på en besiktning.
  • Inspektera karossen. Nyansskillnader och skiftningar i lacken mellan två paneler indikerar att bilen varit omlackerad efter någon skada. Titta också efter bucklor och rost, samt efter läckage och skador under bilen.
  • Kolla om rutan har några sprickor eller värre stenskott, detta kan resultera i att rutan behöver lagas/bytas.
  • För att undvika däckbyte kort efter bilköpet är det bra att kontrollera mönsterdjupet på däcken.
  • Fungerar belysningen, både ute och inne?
  • Finns samtliga nycklar kvar? – Det är både tidskrävande och dyrt att tillverka nya nycklar.
  • Gör hård testbromsning på otrafikerad raksträcka, håll lättare grepp i ratten för att kontrollera framvagn och bromsar. OBS var noga med att kolla backspegeln så ingen är bakom, och varna dina eventuella medpassagerare.

4. Kolla dokumentation (Service, Besiktning osv)

Det är alltid bra att kolla om den tidigare ägaren har tagit hand om bilen, är den servad enligt serviceintervall, finns det besiktningsprotokoll eller annan dokumentation.

5. Skriv köpekontrakt

För att undvika eventuella diskussioner som kan uppstå är det viktigt att upprätta ett köpekontrakt där båda parter erhåller varsin kopia.

6. Skaffa trafikförsäkring 

Kom ihåg att du måste teckna trafikförsäkring för bilen i samband att ägarbytet genomförs. 

Recommended Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10% Rabatt

Anslut dig till vårt nyhetsbrev för att få 10% rabatt på din bokning. 

Boka service hem