Köpa eller leasa bil?

Är det dags att skaffa ny bil? Härligt! – En fråga som många ställer sig när det är dags att skaffa ny bil är om man skall köpa eller leasa. Båda alternativen kommer med för & nackdelar och vi tänker att det kan vara nyttigt att känna till dessa.

Att köpa bil, kan som du säkert känner till finansieras på olika sätt, man kan ansöka om att skaffa billån eller så kan man betala bilen kontant både hos bilhandlare och privat. Men det blir också vanligare att man väljer att privatleasa.

Fördelar med privatleasing

Ingen kontantinsats!

En stor fördel med att privatleasa sin bil är att det oftast inte krävs någon form av kontantinsats för att ingå i ett leasingavtal.

En och samma faktura

I nästan alla leasingavtal så ingår försäkring, service och underhåll på samma avtal som bilen. vilket gör att utgifterna för bilen är enkla att hålla koll på, då kostnaderna ligger på en och samma faktura. Hur stor denna fakturan är beror på många olika anledningar, bilmodell, utrustningspaket och körsträcka.

Ingen värdeminskning och ingen framtida försäljning

När du privatleasar en bil behöver du inte bekymra dig över värdeminskningen på bilen, du slipper helt att tänka på andrahandsvärdet på ditt fordon och kan bara njuta av att köra bil. Dessutom när ditt avtal går ut kan du bara välja att byta till en nyare bil.

Nackdelar med privatleasing

Normalt slitage, vad är det?

I de flesta leasingavtalen ingår så kallat ”normalt slitage”. Men vad är det egentligen som klassas som normalt slitage och inte. Det kan vara en oro när du väl ska lämna tillbaka bilen med risk för höga kostnader.

Om du har kört över dina angivna mil.

Redan vid avtalsskrivning behöver du ange hur långt du kommer att köra med bilen/år och det behöver du hålla dig inom. Råkar du köra för långt och utöver det överenskomna miltalet kan det bli dyrt. Detta kanske gör att du undviker att använda bilen på det sättet som du egentligen skaffade bilen för.

3 år är lång tid!

Det allra vanligaste är att ett leasingavtal stäcker sig över en treårsperiod, det är en ganska lång tid. Fundera över din situation idag och om den kommer vara liknande under dessa år. Att bryta sig ur ett leasingavtal är möjligt, men det är krångligt och dyrt.

Köpa bilen istället?

Om du istället väljer att köpa bilen, oavsett om det är av en handlare, förmedlare eller privat, Så har du en betydligt större frihet vad gäller körsträcka och användande. Det blir lite mer att hålla koll på när det kommer till kostnader då samtliga utgifter kommer från olika håll så som Försäkringsbolag, Bilskatt, trängselskatt service & reparation m.m.

En annan fördel med att faktiskt äga bilen själv, (inte minst om man har småbarn ) är att man själv ansvarar över slitaget på bilen. Då kan man sova gott om natten även om barnen har tappat glass, utan att det kommer kosta skjortan.

En nackdel är att när man köper en helt ny bil hos en handlare så tappar bilen i stort sett värde så fort man vrider om nyckeln. Man brukar räkna med att en ny bil tappar ungefär 30-40% första året, därefter så minskar denna siffran. Du behöver dessutom hantera eventuell försäljning av bilen den dagen det är dags att göra sig av med den.

Både bilköp och privatleasing har sina för och nackdelar, Vad du bör välja beror i stor utsträckning på dig själv och dina förutsättningar.

Lycka till med ditt framtida billiv.

Recommended Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10% Rabatt

Anslut dig till vårt nyhetsbrev för att få 10% rabatt på din bokning. 

Boka service hem