När är det dags för vinterdäck?

Datumbestämmelser

Det är krav på att fordon har vinterdäck eller likvärdig utrustning 1 december – 31 mars om vinterväglag råder. Under denna period är minsta tillåtna mönsterdjup för vinterdäck 3 mm.

Dubbade däck är tillåtna 1 oktober – 15 april. De är även tillåtna under annan tid om vinterväglag råder eller förväntas.

  • Med “vinterväglag” menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.
  • “Likvärdig utrustning” kan till exempel vara sommardäck med snökedjor.
  • Vid användning av dubbade däck måste alla hjul på fordonet vara försedda med dubbdäck.

Låt oss hjälpa dig att byta däcken, där du vill.

Val av vinterdäck

Trafikverket anger att grunden för en säker resa på vintern är bra vinterdäck, rätt hastighet och ett körsätt anpassat till underlaget.

Antisladdsystemet (ESC) minskar risken för sladdolyckor på is och snö, så om man har en bil utrustad med antisladdsystem (ESC) och bra dubbfria däck anpassade för nordiska förhållanden med ett mönsterdjup på 4–5 mm, är förutsättningar goda för att hantera olika vägunderlag under vintersäsongen. Om man har en äldre bil utan antisladdsystem är det mindre lämpligt att använda dubbfria vinterdäck, om man ofta kör på vintervägar. Om man har en äldre bil som saknar antisladd bör man köra med dubbdäck. Men även med dubbdäck har körsättet stor betydelse för trafiksäkerheten. Det handlar om att hålla rätt hastighet och lämpligt avstånd till bilen framför.

Recommended Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10% Rabatt

Anslut dig till vårt nyhetsbrev för att få 10% rabatt på din bokning. 

Boka service hem